1. Valjanost općih uvjeta

Opći uvjeti predstavljaju kupoprodajni ugovor između Kupca i društva Svjetlo riječi, Sarajevo, Zagrebačka 18, ID broj: 4200551200004, nastao kupnjom proizvoda na web-knjižari Svjetla riječi. Kupac je fizička ili pravna osobu koja naručuje ili plaća uslugu dostave proizvoda posredstvom web-knjižare u vlasništvu Svjetla riječi. Kupac može postati svaka punoljetna i poslovno sposobna osoba, odnosno pravna osoba koja prihvaća ove opće uvjete poslovanja. Maloljetne osobe, djelomično ili potpuno poslovno nesposobne osobe mogu naručivati artikle samo uz suglasnost njihova zakonskog zastupnika. Kupac je osoba koja naručuje i plaća proizvod, i kojoj se po uplati proizvod isporučuje. Prihvaćanjem Općih uvjeta Kupac izjavljuje da su svi podatci koje je dao o sebi istiniti i potpuni, da je ovlašteni korisnik kreditne kartice, da je poslovno sposoban te da ne postoje nikakve poznate mu zaprjeke pri naručivanju i kupnji proizvoda od Svjetla riječi, tj. za kupnju putem web-knjižare. Svjetlo riječi prikuplja podatke sukladno izjavi o privatnosti i sigurnosti podataka.

 1. Načini plaćanja

Proizvodi se naručuju odabirom artikla iz ponude web-knjižare, registracijom i prolaskom kroz proces narudžbe. Sve cijene navedene u web-knjižari su u BAM (konvertibilnim markama). Sva plaćanja biti će izvršena u konvertibilnim markama. Prilikom naplate kreditnom karticom ista se svota pretvara u lokalnu valutu Kupca prema važećoj tečajnoj listi udruženja kartičara. Kao rezultat pretvaranja cijene, postoji mogućnost male razlike iznosa valute u odnosu na originalnu cijenu istaknutu na našoj internetskoj stranici.

Kod narudžbe proizvoda za koje vrijedi količinski popust, molimo Vas da kontaktirate našu prodajnu službu.

Plaćanje naručenih proizvoda moguće je obaviti na sljedeće načine:

 • kreditnom ili debitnom karticom koje su navedene na internetskoj stranici
 • e-bankingom
 • općom uplatom
 • pouzećem
 • gotovinom u poslovnici Svjetla riječi (Zagrebačka 18, Sarajevo)

Kod plaćanja kreditnom karticom transakcija se najprije prosljeđuje na predautorizaciju, a konačna autorizacija obavlja se tek kada se utvrdi dostupnost svih naručenih proizvoda. Ako je narudžba ispravno zaprimljena, Svjetlo riječi će elektroničkim putem u obliku e-pošte obavijestiti Kupca o tome da je narudžba zaprimljena odnosno da je proizvod naručen. U slučaju da Svjetlo riječi ne može isporučiti naručeni artikl, Kupac dobiva obavijest da je rezervirani iznos storniran, a banka koja je rezervirala iznos za autorizaciju stornirani iznos vraća Kupcu. Ako naručeni proizvod nije raspoloživ na skladištu, ili je narudžbu moguće samo djelomično kompletirati, Svjetlo riječi će obavijestiti Kupca o proizvodima koji trenutačno nisu raspoloživi. Kupac pritom može odlučiti hoće li odustati od kupnje u cijelosti ili će kupiti samo trenutno raspoložive artikle. Kupac, da bi uspješno dovršio kupnju, dužan je popuniti sve ponuđene obrasce u procesu kupovine. Naručeni proizvod, ovisno o tome je li dostupan na skladištu, Svjetlo riječi isporučuje u najkraćemu mogućem roku.

 1. Plaćanje kreditnim ili debitnim karticama

U slučaju plaćanja kreditnom karticom, e-bankingom i općom uplatnicom troškovi uplate i/ili međubankarske transakcije nisu uključeni u cijenu. Kupac je odgovoran osigurati pružatelju usluga platnog prometa kreditnim ili debitnim karticama dovoljnu količinu novca za izvršenje plaćanja kupoprodajne cijene i svih drugih primjenjivih troškova.

 1. Dostava

Naručene artikle Svjetlo riječi može Kupcu dostaviti na kućnu adresu poštom ili ih Kupac može preuzeti u Svjetlu riječi u Sarajevu, Zagrebačka 18. Ako prilikom naručivanja Kupac odabere opciju “preuzimanje u Svjetlu riječi”, naručene artikle može preuzeti i platiti u našoj izdavačkoj kući u Sarajevu, Zagrebačka 18 (radnim danom od 8 do 16:00 sati).

Za dostavu unutar BiH poštarina se obračunava u konvertibilnim markama prema cjeniku poštanskih usluga HP Mostar.

Kod plaćanja pouzećem naknadu za uslugu dostave plaća Kupac prema važećem cjeniku odabranog Dostavljača.

Za dostave u inozemstvo poštarina se obračunava u konvertibilnim markama prema cjeniku poštanskih usluga HP Mostar.

Sve pošiljke šaljemo Hrvatskom poštom d.o.o. Mostar. Uobičajeni rok isporuke pošiljaka je od 2 do 5 radnih dana (za pošiljke u BiH). Nastojat ćemo sve narudžbe isporučiti u što kraćem roku.

Rokovi za vrijeme trajanja akcija mogu bit produljeni radi većeg broja narudžbi i duljeg vremena kompletiranja.

Ako je riječ o inozemnim isporukama rokovi isporuka su dulji i ovisni o zemlji isporuke (do nekoliko tjedana).

Za moguće kašnjenje zbog netočne ili nepotpune adrese primatelja ili zbog zastoja u prometu Svjetlo riječi ne može snositi odgovornost.

 1. Plaćanje pretplate

Kupac može posredstvom web-knjižare platiti pretplatu na periodička izdanja Svjetla riječi. Ovisno o vrsti pretplate koju naručuje, Kupac unaprijed plaća cjelokupni iznos pretplate, a pojedine brojeve sadržane u pretplati Svjetlo riječi dostavlja Kupcu po izlasku pojedinog broja iz tiska. U cijenu pretplate su uključeni troškovi dostave svakog pojedinog broja.

 1. Pravo odustajanja od kupnje i povrat robe

Kupac ima pravo, da u roku od 15 dana od dana dostave robe, jednostrano raskine kupoprodajni ugovor te da raskid preda pisanim putem prije isteka roka za jednostranim raskidom na adresu Svjetla riječi, Zagrebačka 18, 71 000 Sarajevo. Izjava o raskidu može se dostaviti i na elektroničku poštu [email protected]
U slučaju raskida ugovora o kupoprodaji, rok iz stavka 1. ovog članka započinje teći od dana kada je Kupcu isporučena naručena roba.
Kupac u slučaju povrata robe snosi troškove povrata robe.
U slučaju raskida ugovora, svaka je strana dužna vratiti drugoj ono što je primila na temelju ugovora, u skladu s odredbama ovog članka. Svjetlo riječi izvršava povrat uplaćenih sredstava služeći se istim sredstvima plaćanja kojim se potrošač koristio prilikom plaćanja, a Kupac izvršava povrat kupljene robe bez odgađanja, a najkasnije u roku 15 dana od kada je sukladno zakonskoj obavijesti obavijestio Svjetlo riječi o svojoj odluci o raskidu ugovora. Svjetlo riječi nije dužno pristati na raskid ugovora o kupoprodaji ukoliko je vraćeni kupljeni proizvod oštećen ili mu je na bilo koji način umanjena vrijednost.

 1. Podnošenje prigovora potrošača

Kupci mogu svoje nezadovoljstvo u odnosu na kupljeni proizvod ili pruženu uslugu dostaviti u pisanoj formi putem pošte ili elektroničke pošte, na adresu: Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo ili na e-mail adresu: prodaja@svjetlorijeci.ba. Kupac je dužan u svojem prigovoru navesti sljedeće podatke: ime i prezime te adresu za dostavu odgovora.

Svjetlo riječi se obvezuje odgovoriti na prigovore u pisanom obliku u roku od 15 dana od dana zaprimanja prigovora.

 1. Završne odredbe

Kupac prihvaćanjem ovih općih uvjeta potvrđuje da je upoznat i suglasan s odredbama Općih uvjeta i Izjavom o privatnosti pri samoj kupnji bez registracije i/ili s registracijom korisnika.

Za sve sporove u vezi s ili koji proizlaze iz ovih uvjeta ili na temelju ugovora o kupoprodaji nadležan je stvarno nadležan sud prema mjestu sjedišta Svjetla riječi.
Kupac potvrđuje da je svjestan da su važeći Opći uvjeti podložni stalnim promjenama i poboljšanjima, tako da za sve buduće kupnje sam preuzima odgovornost da bude upoznat s aktualnim općim uvjetima koji se primjenjuju na web-trgovini Svjetla riječi.